Informații participanți

Numele meu este Sorin Ursoniu și sunt directorul proiectului intitulat: Impactul utilizării rețelelor de socializare asupra performanței academice și a gradului de empatie a studenților mediciniști.

Citește cu atenție acest formular care conține informații legate de studiu și de modul de desfășurare al acestuia, pentru ca decizia de a accepta sau refuza participarea la acest studiu, să fie una informată. În cazul în care ai nelămuriri, nu ezita să întrebi.

Scopul acestui proiect este de a identifica legătura dintre utilizarea rețelelor de socializare și a teoriei minții (ToM), alexitimie și gradul de empatie ale studenților Facultății de Medicină Generală a Universității Victor Babeș din Timișoara, pentru creșterea gradului de conștientizare referitor la acest nou tip de dependență.

Ești unul din cei aproximativ 1050 de participanți potențiali. Grupul de studiu este format din studenți români din anii 4, 5 și 6 ai Facultății de Medicină, pe care dorim să-i evaluăm în ceea ce privește următorii parametri: socio-demografici, gradul de dependență de rețelele sociale, evaluarea afectivității prin Teoria Minții, evaluarea alexitimiei și empatiei. Acest lucru va fi realizat folosind o aplicație Google Play (Android și iOS) sau o versiune desktop pe o platformă web.

Nu, nu trebuie să iei parte și depinde de tine să decizi dacă dorești să completezi chestionarele noastre. Dacă ești de acord să participi la studiul nostru, ți se va oferi această fișă informativă și vei fi solicitat să semnezi un formular de consimțământ. Dacă te decizi să participi, ai în continuare dreptul să te retragi în orice moment și fără a furniza un motiv.

Ți se va cere să completezi setul de chestionare o singură dată. După ce semnezi formularul de consimțământ, butonul „continuă” de pe ecran te va duce direct la primul set de chestionare. Există 4 chestionare în acest studiu, iar completarea fiecăruia dintre ele va dura aproximativ 10-20 minute. Testele care vor fi aplicate sunt următoarele: Social Media Addiction Scale Student Form (SMAS-SF), Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) și Toronto Empathy Questionnaire (TEQ). Vei completa câte un test pe săptămână, o singură dată, în următoarea ordine: SMAS-SF, RMET, TAS-20 și TEQ. Nu este necesar să te gândești prea mult la întrebările adresate, deoarece sunt preferate răspunsurile spontane. Dacă există întrebări care te fac să te simți inconfortabil, nu trebuie să răspunzi și le poți omite sau te poți retrage din studiu.

Nu vei primi niciun beneficiu direct în urma participării la acest studiu. Informațiile colectate în timpul acestui studiu ne vor oferi o mai bună înțelegere a modului în care acest tip de dependență poate afecta studenții, în ceea ce privește timpul pe care îl dedică activităților pe rețele de socializare online și performanța lor academică ulterioară. Prin urmare, o inițiativă de prevenire poate aborda actuala problemă socială reprezentată de acest tip de dependență.

Toate informațiile colectate despre tine sau răspunsurile pe care le oferi pe parcursul cercetării vor fi strict confidențiale. Nu vom folosi nume, prenume sau CNP. Datele vor fi prelucrate statistic în condiții de anonimat. Vei fi identificat pe baza unui număr de identificare și orice informație despre tine va elimina numele și numărul de telefon, astfel încât să nu poți fi identificat. Te rugăm să reții că garanțiile privind confidențialitatea vor fi respectate cu strictețe.

Rezultatele cercetării vor fi redactate într-un raport și publicate într-o revistă de specialitate. Dacă doriți, puteți primi o copie a acestui raport.

Cercetarea a fost revizuită și aprobată de Comitetul de Etică al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

Costurile acestui studiu sunt suportate de către Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara printr-un grant obținut în cadrul competiției interne de proiecte pentru cercetători experimentați.
Participarea dumneavoastră la acest studiu este gratuită și nu veți fi remunerat pentru aceasta.

Nu ezita să ne contactezi
Prof. Dr. Sorin Ursoniou

Ai nevoie de mai multe informații ?